SVETOVNI DAN KNJIGE: SLAVIMO MOČ BESED IN BRANJA

Svetovi dan knjigeVsako leto 23. aprila po vsem svetu praznujemo svetovni dan knjige, priložnost, ki združuje ljubitelje knjig, bralce, pisatelje in vse, ki cenijo moč pisane besede. Ta poseben dan praznujemo v čast knjigam, branju ter spodbujanju kulture in znanja, ki jih knjige prinašajo v naše življenje.
Datum 23. april ni izbran naključno. Prav na ta dan sta umrla dva velika literarna mojstra: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Njuno zapuščino in prispevek k svetovni literaturi praznujemo vsako leto, obenem pa se ta dan spominjamo tudi mnogih drugih pisateljev, ki so s svojimi deli obogatili literarno krajino sveta.
Svetovni dan knjige je priložnost za razmislek o pomembnosti branja v našem življenju. Knjige nas ne le zabavajo in poučujejo, ampak tudi spodbujajo k razmišljanju, raziskovanju in empatiji. Branje nam omogoča, da se potopimo v svetove, ki so nam sicer nedostopni, da razumemo drugačne perspektive in se poglobimo v različne tematike. Poleg tega branje krepi naš besedni zaklad, izboljšuje naše jezikovne spretnosti ter spodbuja kritično razmišljanje.
Ampak Svetovni dan knjige ni samo dan za slavje literature. Je tudi priložnost za ozaveščanje o pomembnosti dostopa do knjig za vse ljudi, ne glede na njihovo geografsko, socialno ali ekonomsko ozadje. Še vedno obstajajo kraji, kjer je dostop do knjig omejen ali celo onemogočen. Zato se ob tem dnevu spomnimo tudi na potrebo po zagotavljanju enakih možnosti za vse ljudi, da lahko dostopajo do knjig in se razvijajo skozi branje.
Svetovni dan knjige je torej več kot le praznovanje literature. Je priložnost, da se zavedamo moči besed in branja ter se zavzemamo za dostop do znanja in kulture za vse. In naj bo vsak dan svetovni dan knjige, ko se prepustimo čarom knjig in si prizadevamo za bolj pismeno in osveščeno družbo.
Vabim vas, da se danes prepustite čarom knjig in se skupaj tega praznika! Morda se boste danes odločili za novo pustolovščino med stranmi knjige in odkrili nekaj popolnoma novega, kajti knjige so resnično nekaj posebnega.
Srečno branje in vesel svetovni dan knjige!


Petra Cipot, knjižničarka