PREHRANA

PRAVILA ŠOLSKE PREHRANE V OSNOVNI ŠOLI KAJETANA KOVIČA RADENCI

Učenci lahko prejemajo malico, kosilo in popoldansko malico.
Priporočamo, da vsak učenec prejme v šoli vsaj en obrok dnevno.
Na šoli pripravljamo obroke na osnovi načel zdrave, varne in uravnotežene prehrane  v skladu s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.


Pripravljamo tudi dietno prehrano po priporočilu zdravnika pediatra.

ODJAVA PREHRANE

Ker bi želeli čimbolj zmanjšati količino zavržene hrane (https://ekosola.si/prvi-slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane/), vas vljudno prosimo, da nam sporočite, če bo vaš otrok odsoten. Prehrano (malico, kosilo in popoldansko malico) lahko odjavite najpozneje do 7.30 na dan odsotnosti učenca ali v naprej.  Po teh urah bodo obroki obračunani. Odjave vršijo starši ali skrbniki in ne učenci sami. 

Odjavo lahko izvedete preko mobi številke 041 202 698 (klic: dosegljivost do 7.30 ali SMS) ali preko e-poštnega naslova This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Navedite: Ime in priimek učenca, razred, datum za katerega odjavljate prehrano, obroke, ki jih odjavljate (malica, kosilo, popoldanska malica).

Odjav/prijav več ne posredujete v tajništvo šole. Sprememba velja od 16. 3. 2022.


ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI 2023/2024

Anketa o šolski prehrani za učence

Analiza ankete o šolski prehrani 

 

ZAKON O ŠOLSKI PREHRANI

 

OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI, V OBRATIH JAVNE PREHRANE

S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 (v nadaljevanju Uredba 1169/2004).
Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI:
1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
2. raki in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
4. ribe in proizvodi iz njih, razen:
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola;
8. oreški, in sicer mandlji ,lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
9. listna zelena in proizvodi iz nje;
10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
13. volčji bob in proizvodi iz njega;
14. mehkužci in proizvodi iz njih.