Svet pravljic 1

2. APRIL – SVETOVNI DAN PRAVLJIC
Vsako leto 2. aprila praznujemo svetovni dan pravljic v čast zapuščini enega največjih pravljičarjev na svetu Hansa Christiana Andersena. Ta poseben dan je bil ustanovljen leta 1976 v spomin na Andersenov rojstni dan in priznanje za njegove neprecenljive prispevke k svetu literature.
Hans Christian Andersen, rojen 2. aprila 1805 na Danskem, velja za enega najplodnejših in najvplivnejših piscev pravljic vseh časov. Andersenove zgodbe, znane po brezčasnih klasikah, kot so Mala morska deklica, Grdi raček, Cesarjeva nova oblačila in Princesa na zrnu graha, že generacije osvajajo srca in domišljijo mladih in starih bralcev.
Pravljice so več kot le muhaste zgodbe s srečnim koncem – so močne pripovedi, ki učijo dragocene lekcije, dajejo modrost in navdihujejo ustvarjalnost. Skozi čarobna kraljestva, očarljive like in očarljive zaplete nas pravljice popeljejo v svet, kjer je vse mogoče in nemogoče postane dosegljivo.
Svetovni dan pravljic služi kot opomin na trajno privlačnost in pomen pravljic v naših življenjih. Čas je za uživanje v očarljivem svetu pripovedovanja zgodb, za razmislek o brezčasnih temah in morali ter za cenitev lepote domišljije in ustvarjalnosti.
Ko 2. aprila praznujemo svetovni dan pravljic, sprejmimo čarobnost, čudeže in očaranost pravljic. Ne glede na to, ali ste predani oboževalec brezčasnih pravljic Hansa Christiana Andersena ali novinec v svetu pravljic, izkoristite to priložnost in se potopite v svet, kjer se sanje uresničijo in vas čaka srečno življenje.
Torej, vzemite v roke knjigo pravljic, podajte se na fantastično potovanje in pustite domišljiji poleteti na ta poseben dan, posvečen očarljivemu svetu pravljic.
Pravljični dan.

Petra Cipot, knjižničarka

Svet pravljic 2