KULTURNI DAN IN PESNIŠKO LITERARNO DRUŽENJE NA OŠ KAJETANA KOVIČA RADENCI

Medgeneracijsko sodelovanje skozi pesem – »Mali in veliki pesniki«

Knjiga 1

»Naučimo se govoriti, naučimo se pisati. In le nekaj besed je za nekoga cel svet.
(Katarina Antolin, 5. razred)

V četrtek, 1. 6. 2023, smo imeli s 6. razredom prav poseben kulturni dan na temo »Svet odra in pesmi – pesniško literarno druženje«, ki smo ga preživeli v nadvse prijetni družbi gostje – pesnice in Radenčanke – Lidije Kos, ki svoje znanje, srčnost in modrost razdaja tudi kot profesorica francoščine in umetnostne zgodovine na ljutomerski gimnaziji.
S pomočjo obeh učiteljic slovenščine in pesnice Lidije Kos so šestošolci spoznavali moč lepe besede, lepoto maternega in tujega jezika, vlogo in namen poezije in medgeneracijskih odnosov ter na koncu spoznali še osnove francoskega jezika.
Na ta poseben dogodek smo povabili tudi babice in dedke učencev 5.–7. razreda, ki so sodelovali v projektu Medgeneracijsko sodelovanje skozi pesem – »Mali in veliki pesniki«, ki sta ga sofinancirala Republika Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Naši »mali pesniki« so tako brali svoje pesmi babicam in dedkom, ki so jih napisali v okviru projekta Mali in veliki pesniki pod mentorstvom učiteljic Zdenke Šiplič in Mojce Karnet ter so jih kot soavtorji objavili v pesniški zbirki Mali in Veliki pesniki – Pesmi Prlekije. V projektu so sodelovale še OŠ Apače, OŠ Gornja Radgona, OŠ Janeza Kuharja Razkrižje, OŠ Veržej in Socialno-varstveni center Hrastovec – stanovalci DBE Apače I.
Nato je sledil pogovor s pesnico Lidijo Kos, iz katerega smo izvedeli veliko zanimivih dejstev o njenem življenju in literarnem ustvarjanju. Pesnica nam je prebrala precej svojih pesmi in se s svojimi izbranimi, sočutnimi in z iskrenimi besedami dotaknila prav vseh in navdihnila vse generacije.
Obiskala sta nas tudi predstavnika RIS Dvorec Rakičan, eden izmed partnerjev v projektu, sodeloval je še Zavod Makole idr., s katerima smo sodelovali pri nastajanju pesniške zbirke Mali in Veliki pesniki (Pesmi Prlekije). Zahvalila sta se za naše sodelovanje in prinesla 140 izvodov pesniške zbirke za šolo; knjige so prejeli tudi vsi stari starši, ki so bili nad celotnim dogodkom izjemno navdušeni in ganjeni.
Sledila je še ura učenja francoskega jezika za sodelujoče učence 5.–7. razreda, ki so bili navdušeni nad francoskim jezikom in pristopom profesorice.
Vsi skupaj smo spoznali, da nas tovrstni kulturni dogodki osrečujejo in v nas vzbujajo pozitivne vrednote, ki jih lahko tudi s pomočjo poezije širimo med vse generacije.

Mentorici in koordinatorici projekta in dogodka: Mojca Karnet in Zdenka Šiplič

                   GALERIJA

Lidija Kos: Ko bi le zmogli


Ko bi le zmogli živeti kot ptice na veji,
brez pričakovanj in velikih želja,
ko bi le zmogli zadihati v dan
brez razglabljanja o »kaj je bilo in kaj šele bo«.
Sprejeti trenutek in ga objeti,
ker je vse dobro in je tako prav.
Vse se spreminja in nič ni za stalno,
nihče si ničesar ne odnese v grob.
Ostane le to, kar vlagaš v ljudi,
pogubo in žalost ali dobroto in sočutje,
sovraštvo in strah ali ljubeče počutje.
Ko bi le zmogli …