NOČ KNJIGE 2023 NA OŠ KAJETANA KOVIČA RADENCI

Noč knjige004

»Vsak človek, ki ga še ne poznam, lahko postane moj novi prijatelj.
In skupaj širiva MIR.«

Za učence od 6. do 9. razreda smo v petek, 21. 4. 2023, prvič pripravili pravo Noč branja, ki so se je udeležili učenci od 6. do 9. razreda, ki so v letošnjem šol. letu opravili bralno značko.
Noči branja se je udeležilo 15 učencev od 6. do 9. razreda. Potekala je od 18. do 22. ure v prostorih naše šole.
Z »Nočjo knjige« smo tako obeležili svetovni dan knjige, ki ga praznujemo 23. aprila, ko po vsem svetu potekajo različne aktivnosti v okviru »Noči knjige«. Na tak način smo se pridružili mladim po vsem svetu, ki v šolah, knjižnicah in kulturnih ustanovah skupaj berejo in ustvarjajo, predvsem pa uživajo v svetu knjig in v druženju z vrstniki.

V sodelovanju z organizacijo za človekove pravice Amnesty International smo tako po uvodnem skupnem srečanju v čitalnici prebirali knjigi na temo begunstva in vojne. Najprej smo se razdelili v dve skupini in v prijetnem in sproščenem vzdušju brali slikanico Vrtiljak mlade turške pisateljice Tülin Kozikoglu ter odlomke iz mladinskega romana NK Svoboda Žige X. Gombača. Obe deli sta nas močno nagovorili in vzpodbudili k razgovoru o življenju otrok oz. mladostnikov, ki morajo oditi od doma zaradi vojne ali nasilja, ki vlada v njihovih domovinah. Ob tem smo debatirali tudi o človekovih pravicah. Sledilo je delo v delavnicah oz. premišljevanje in ustvarjanje na temo Noči branja – »MIR« – pod sloganom Amnesty International – »Vidim begunca, vidim človeka!«

Zatem smo si privoščili malico in se okrepčali ob prijetnem druženju v knjižnici. Nato se nam je v čitalnici pridružila še pomočnica ravnateljice Nataša Lipič in učencem na slavnosten način podelila priznanja za vestno opravljeno slovensko, nemško in angleško bralno značko. Poudarila je pomen branja in zbrane učence nagovorila, da ostanejo zvesti knjigi še naprej in k branju pritegnejo še druge učence.

Po podelitvi priznanj za bralno značko je sledil še zabaven del večera, saj smo skupaj z učenci izvedli dve zanimivi izkustveni delavnici. V eni so se igrali igro »Begunec, ne jezi se!«, v drugi pa smo izvedli delavnico »Čas je, da pobegnemo!«, v kateri smo se razdelili v dve skupini ter v temi in ob soju nočnih lučk prebrali resnično zgodbo sirske družine, ki mora pobegniti od doma. Učenci so se vživeli v različne vloge beguncev na vojnem območju, si pripravili sezname in vse »za na pot« ter skupaj z učiteljicami, ki so se ravno tako vživele v napeto »nočno dogajanje«, v temi in ob zvočnih efektih ter »s čolni pobegnili« od doma (z vojnega območja) v varno Evropo.
Po izvedenih delavnicah smo se zopet zbrali v čitalnici in strnili vtise o delavnicah ter o občutkih, kako je biti begunec.
Plakati, ki so nastali ob noči branja in smo jih razstavili na šolskem hodniku, nam pričajo, da je bila Noč branja za učence zelo uspešna in nepozabna ter da je kot nagrada za pridno branje resnično enkratna priložnost za druženje ob knjigi in v družbi vrstnikov, ki so se naučili, da »Vsak človek, ki ga še ne poznam, lahko postane moj novi prijatelj. In skupaj širiva MIR.«

                                    GALERIJA 


Mentorice Noči branja: Mojca Karnet, Zdenka Šiplič, Gabrijela Žerjal in Nuša Flisar