33. MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

OP 1

 

                          OP_2.jpg

   V sredo, 1. 3. 2023, so se mlade parlamentarke in predstavnice naše šole Sara Jurjovič Grobelnik iz 7. b, Lana Gelev iz 8. a ter Tia Horvat iz 9. a razreda udeležile 33. medobčinskega otroškega parlamenta, ki je letos potekal na Osnovni šoli in vrtcu Apače.

Po uvodnem pozdravu gospe ravnateljice Violete Kardinar, mentorice šolskega otroškega parlamenta iz OŠ Apače, gospe Davorine Giorgiutti, kratkem kulturnem programu in nagovoru župana Apač, dr. Andreja Steyerja, so bili trije učenci predlagani za predsedstvo medobčinskega otroškega parlamenta.
Po posameznih šolah so bile predlagane aktivnosti za 2. del izvedbe OP (2023/2024). Mladi parlamentarci si želijo medsebojnega sodelovanja med starejšimi in mlajšimi učenci ter tutorstva. Zanimajo jih težave in stiske, s katerimi se njihovi vrstniki soočajo. Predlagajo anonimne ankete na šolah, preko katerih bi lahko učencem pomagali. Vsak, ki bi želel pomoč na šoli, bi lahko imel anonimnega prijatelja, s katerim bi si dopisoval, ta pa bi mu poskušal pomagati.
Nato je sledilo delo v delavnicah na temo duševnega zdravja otrok in mladih s kratko predstavitvijo ugotovitev v izvedbi Društva za boljši svet. V prvi skupini so učenci spoznavali delovanje naših možganov in različne tehnike sproščanja, v drugi skupini pa so se učenci morali prepustiti neznanemu vrstniku pri vodenju po prostoru z zaprtimi očmi.
Učenci so z volitvami izvolili delegate za področni otroški parlament, ki bo potekal na OŠ Gornja Radgona ter za nacionalni otroški parlament, ki bo potekal v parlamentu v naši prestolnici.
Mladi izkazujejo izjemno veliko znanja o duševnem zdravju. Želimo jim, da bodo s svojim znanjem opolnomočili svoje vrstnike ter svoje bližnje in s tem prispevali k dobremu počutju prav vsakega izmed nas.

Mentorica šolskega parlamenta
Karmen Vajngerl