EKO PROJEKT "POD STARO JABLANO"

jab maj 18 9»Od semena, zelenjave, sadja do gibanja in zdravja za zdravo srce« je bil naslov mednarodne eko konference v Zdravilišču Radenci, 10. 5. 2018. Konference so se udeležili številni gosti in iz tujine – Avstrije in Hrvaške.

V kulturnem programu je goste, v narečnem pozdravu, nasmejal naš sadjar Nejc Fifolt, ob spremljavi harmonike pa je Eva Tompa zapela pesem Čebelar. Posadili smo tudi jablano pred vhodom v hotel Radin.

Projekt, delujoč v OŠ Kajetana Koviča Radenci, se je imenoval Pod staro jablano. Izvajali smo ga v sodelovanju z Vrtcem Radenci – Radenski Mehurčki, s SŠGT Radenci in z Zdraviliščem Radenci. V šoli smo učence spodbujali h kulturnemu in pozitivnemu odnosu do hrane in prehranjevalnih navad, k uživanju veliko zelenjave in sadja - posebej jabolk ter gibanja v naravi. Ob eko dnevu smo likovno in literarno ustvarjali, podrobneje spoznali stare slovenske sorte jablan, njihove škodljivce in bolezni dreves, ki jih povzročajo ter uporaba in negativne posledice za okolje, ki nastajajo zaradi uporabe umetnih škropiv. Tudi dneve dejavnosti (športni dan, naravoslovni dan) smo opravili v korelaciji s projektom Pod staro jablano..

Na mednarodni konferenci v Hotelu Radin, smo predstavili rezultate izvajanega projekta. Na naši stojnici in panojih smo razstavili literarne in številne eko izdelke ter rezultate projekta, ponudili jabolčne krhlje in različne recepte za pecivo z jabolki.

Izvajalki projekta: Lidija Mohor in Mojca Karnet

GALERIJA