21. 4. 2017 EKO DAN ALI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE
»Dan brez zavržene hrane« je bil naslov letošnjega eko dneva, 21.4.2017, ki je nastal v okviru projekta Hrana ni za tjavendan. V prvih dveh urah so učenci podrobneje spoznali postopke recikliranja hrane, ločevanje bioloških odpadkov ter količino zavržene hrane pri nas v Sloveniji, v deželah EU, v ZDA ter primerjava z državami sveta, kjer ljudje zaradi pomanjkanja hrane in vode dnevno umirajo in jim grozijo večletne lakote. Iz različnih odpadnih materialov so izdelovali maskoto projekta teto Kuhlo, ki je bila na kuhalnicah, na lončkih, kot obesek, broška in tudi na plakatih. Ustvarili so kuharsko knjižico z recepti reciklirane hrane, ustvarjali jedilnike, natisnili papirnate pogrinjke, krožnike obogatili z najbolj priljubljenimi jedmi ... Sledili so pohodi v širšo in bližnjo okolico kraja. Starejši so obiskali Vrt spominov na Petanjcih in vzrejališče psov, mlajši pa so se odpravili na pot ob Boračevskem potoku, na Kapelo, do Šratovec ... Namen pohoda je opazovati in spoštovali odnos do okolja in tudi skrbeti za zdrav način življenja. Dan brez zavržene hrane je bil napis v jedilnici in ta dan smo pri malici in kosilu imeli najmanj zavržene hrane. Učenci, tudi v prihodnje imejte kulturni odnos do hrane.