SLOVESNOST OB PREIMENOVANJU ŠOLE "KRIŽEMSVET S KAJETANOM KOVIČEM"

os kajetana kovica radenci»Danes je za Radence in za nas prav poseben dan, ki ga bomo vsi še dolgo pomnili. S prelepo slovesnostjo se je namreč radenska šola preimenovala v OŠ Kajetana Koviča Radenci …« je delček zapisa Nine Brala v Knjigo vtisov.

V petek, 18. 11. 2016, ob 13. uri je v Športni dvorani Radenci potekala slovesnost ob uradnem preimenovanju šole z naslovom Križemsvet s Kajetanom Kovičem.

Vse se je začelo in končalo z Belo pravljico (Križemsvet gredo stopinje, križemsvet gazi po snegu, bogve, kdo je šel pred mano, bogve, kdo za mano gre …). Čustveno in doživeto jo je zapel MPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci pod vodstvom učiteljice Vere Stajnko. Slišali smo tudi Spominčice, Mačka Murija, Kekčevo pesem in Uspavanko. Ob spremljavi Dušana Stojanovića (kitara), Luka Gaiserja (kontrabas), Leje Ropoša (klavir) in učencev: Nine Kolar (violina), Vida Velnarja (bongi), Jane Zamuda (kitara), Chiare Nidorfer (flavta), so nam pesmi pobožale dušo. Učenci so skozi dramatizacije predstavili življenje Kajetana Koviča, interpretirali literarne odlomke, deklamirali otroške pesmi, se vživeli v vlogo Monike in pisatelja ter knjižnih junakov (zmaja Direndaja, pajacka, punčke …), zaključili so s spletom izbranih verzov Kovičeve poezije za odrasle. Iskrena pohvala vsem nastopajočim! Vaje z učiteljicama Leo Žiško in Zdenko Šiplič niso bile zaman. Sceno – pisan portret Kajetana Koviča – so ustvarili učenci z učiteljico Renato Sporn.

Ravnateljica šole, Simona Grosman, in župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, sta v govorih izpostavila povezanost Kajetana Koviča in njegove družine z Radenci, radensko osnovno šolo ter okoljem, v katerem je le-ta preživel mladostna leta. Slavnostna govornica, Kovičeva hčerka Nina Brala, je poudarila, da je oče rad prihajal v Radence, kjer se je družil z domačini, obiskoval pa je tudi sorodnike v Hrastje Moti. Po upokojitvi je v Radence prihajal vsaj enkrat mesečno. Kot strasten gobar je nabiral gobe in rad pešačil ob reki Muri … S simbolnim dejanjem, odkritjem nove table šole, sta Nina Brala in učenec prvega razreda, Alen Pučko, uradno razglasila preimenovanje šole.

Izjemno smo bili veseli, da se je slovesnosti udeležil tudi dr. Jurij Kovič, sin Kajetana Koviča, ki je v Knjigo vtisov med drugim zapisal: »Čudovit dan za vse prisotne! Čestitke nastopajočim za srčno izvedbo, organizatorjem in mentorjem pa za predano delo ...«

Res je bil čudovit in nepozaben dan!

    Lea Žiško

 

Več si lahko ogledate na povezavah:

https://www.prlekija-on.net/lokalno/13204/krizemsvet-gredo-stopinje.html

http://sobotainfo.com/novica/lokalno/po-pesniku-ki-je-svojo-mladost-prezivel-v-pomurju-poimenovali-solo/125992

http://tvidea.si/2016/11/osnovno-solo-poimenovali-po-pesniku/

 

Fotografije g. Brale


 

Na strani je 117 gostov in ni članov .