ŠOLSKA SHEMA

 

Šolska shema
                      

                          

Šolska shema (ŠSH) je ukrep kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Začetek izvajanja šolske sheme je šolsko leto 2018/2019. Od 1. avgusta 2017 je začel delovati nov enotni okvir razdeljevanja sadja in zelenjave ter mleka v šolah. Shema šolskega sadja in zelenjave (SŠSZ) se je združila s Shemo šolskega mleka (SŠM) v skupno ŠOLSKO SHEMO.

Namen ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanja pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednje povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

V šolski shemi se otrokom v zavodih za vzgojo in izobraževanje razdeljuje dodaten brezplačen obrok sadja, zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov. Strategija ŠSH je napisana v skladu z EU zakonodajo.

Tudi naša šola  sodeluje v tej Šolski shemi s finančno podporo Evropske unije.

Učencem bomo vsako sredo razdeljevali sveže sadje in zelenjavo ter predelano sadje in zelenjavo kot dodatni obrok, med odmorom po 3. šolski uri.

Vsak drugi četrtek  med odmorom po tretji šolski uri bodo učenci dobili:

•    mleko brez dodanega sladkorja, drugih sladil, arome, čokolade ali kakava,
ali
•    jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec, skuto, prav tako brez dodanega sladkorja, drugih sladil, arome, sadja, oreškov ali kakava.

Več si lahko preberete na  spletni strani sheme:  http://www.shemasolskegasadja.si/.

 

Na strani je 49 gostov in ni članov .